Foto's - Deel 1
Ik heb de afgelopen jaren honderden foto's van lantaarnklokken op het internet verzameld. Uiteraard zijn deze foto's eigendom van mensen die het auteursrecht hebben. Ik heb geen toestemming om ze hier te plaatsen. Maar ik zou het fijn vinden als bezoekers eigen foto's van lantaarnklokken beschikbaar stellen om op deze website te plaatsen. Ik hoop hier namelijk een zich langzaam uitbreidende collectie foto's van lantaarnklokken te publiceren die iedereen kan bewonderen.
Olle Johansson van Eskilstuna - Sweden was zo vriendelijk toestemming te geven foto's van zijn lantaarnklok af te beelden. Het is een klein wekkerklokje met een spillegang. De maker staat vermeld op de cartouche boven in de boog: "John Wainwright Wellingborough No. 1544".
Brian Loomes vermeldt deze klok op de pagina's 272 and 507 van zijn boek "Lantern Clocks & their Makers".
klein wekker lantaarnklokje van John Wainwright uit Wellingborough.
Lantaarnklok met wings gemaakt door Richard Ames
Een lantaarnklok met wings gesigneerd: "Richard Ames near St Andrews Church in Holborne fecit". De foto's zijn van een anonieme verzamelaar die vriendelijk toestemming gaf de foto's hier te plaatsen.
een fraai voorbeeld van een dolfijn fret
Dit is een gesigneerde fret met als opschrift "Jeffery Bayley Neare Turn Still in Holborne". De foto werd beschikbaar gesteld door Mike Rogers uit Somerset Engeland.
Twee lantaarnklokken in Schoonhoven
In juni 2006 maakte ik foto's van twee lantaarnklokken in het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum in Schoonhoven. Hieronder staan nog meer foto's van deze twee lantaarnklokken in de collectie van het museum.
Francis Foreman
Dit is een mooi voorbeeld van een klein lantaarnklokje uit de zgn. eerste periode. De maker is Francis Foreman die in het eerste kwart van de 17de eeuw in Londen werkte. Hij is mede-oprichter van "the Worshipful Company of Clockmakers of London", naar verluidt het oudste nog actieve klokkenmakersgilde ter wereld (opgericht in 1631).
Het uurwerk is terug gerestaureerd naar de oorspronkelijke balansgang.
De andere lantaarnklok uit de collectie van het museum is vervaardigd door de belangrijke maker Richard Ames, die in de tweede helft van de 17de eeuw in London werkte. Deze lantaarnklok van normale grootte is, net als de Forman klok, teruggebouwd naar de (waarschijnlijk) oorspronkelijke balansgang. De signatuur is "Richard Ames neere St. Andrews Church in Holborn Londini Fecit".
De bekende expert op het gebied van Engelse klokken, Brian Loomes, heeft een interessant artikel over Richard Ames geschreven dat ook op Brian Loomes' website is gepubliceerd. Scroll naar de onderkant van de startpagina en klik op "Articles on clock collecting".
Enkele detailfoto's van de klok van Richard Ames. Let vooral op de prachtige tulpgravering op de wijzerplaat.